Skip to main content

Algemeen

3.1

Ook haarden worden steeds afgestemd op de warmtebehoefte van hun bezitters. Dat wil zeggen dat er steeds gekeken wordt naar de warmte verliezen van de ruimte. Aan de hand daarvan kunnen wij het juiste toestel voorstellen. Moderne huizen worden steeds beter gëisoleerd en geventileerd.

Deze evolutie confronteert ons om creatieve oplossingen toe te passen om de warmte efficient te gebruiken.

De vorm van het toestel kan bestaan uit vlak, hoek, tunnel of panorama. Een haard is voornamelijk bedoeld als bijverwarming.

Onze voorkeur gaat voornamelijk naar  de stralingswarmte verdeling. Bij stralingswarmte warmt niet de lucht maar wel de objecten in de ruimte op. Zo ontwikkel je minder stof en blijft de temperatuur makkelijker stabiel. Dit kan door bv wandverwarming en accumulatie, meer uitleg hierover vind je  bij de massakachels

Hieronder worden de mogelijkheden beschreven.

Convectiehaard

De convectiehaard is de meest klassiek bouwwijze

In dit concept warmt de haard ( van staal ) de omgevingslucht in de omkasting op en laat deze circuleren in de ruimte.

Dit systeem heeft als voordeel dat het zeer snel reageert en relatief eenvoudig te installeren  is.

Lees verder

Accumulerende haard

Door accumulatie nemen we de overtollige hitte op in een stenen massa die op of naast de haard is gebouwd. Door deze buffer kunnen we steeds op een zuivere manier hout stoken met voldoende temperatuur. Zonder accumulatie word het snel te warm . Dat is niet alles, want nadat het vuur uit is straalt de haard met accumulatie nog uren na met een aangename continue temperatuur in de ruimte. Het aantal kg’s massa ( accumulatie ) bepaalt voor een groot deel de opslagcapaciteit.

Ketelhaard

Een ketelhaard werkt volgens het principe van de accumulerende haard. Alleen is de accu ( opslag ) niet in het toestel zelf, maar in een buffervat , bv geplaats in een technisch ruimte.

De haard verwarmt gedeeltelijk de ruimte en gedeeltelijk centraleverwarmings (cv) water dat opgeslagen word in het buffervat.

Vanuit dit buffervat kan met deze energie zowel verwarming als sanitair warmwater geproduceerd worden. Meer uitleg over het buffervat zie ketels.

Lees verder